Saturday, February 21, 2015

Program Poduzetnički impuls 2015., najjači od 2012.


Vlada Republike Hrvatske je u četvrtak, 19. veljače, usvojila Program poticanja poduzetništva i obrta – Poduzetnički impuls 2015. vrijedan 4,37 milijardi kuna. Ovogodišnji program namijenjen razvoju i povećanju konkurentnosti hrvatskih malih i srednjih poduzetnika financijski je najizdašniji do sada, a provodi se od 2012.   

Poduzetnički impuls 2015. u najvećoj će se mjeri, s ukupno 88 posto financirati sredstvima iz proračuna Europske unije, dok će ostatak sredstava biti raspoloživ iz državnog proračuna.
Ministar Maras je pojasnio je da se njime potiče MSP poduzetništvo i obrt kroz dodjelu bespovratnih sredstava Europske unije, kao i lakši pristup financiranju, odnosno jednostavnije i jeftinije kreditiranje te jamstva koja poduzetnicima omogućavaju dobivanje kredita uz manje opterećenje hipotekama. Također,  u odnosu na prošlu godinu, kada mu je vrijednost iznosila 1,2 milijarde kuna, ovogodišnji "Poduzetnički impuls" financijski je 'teži' tri i pol puta zahvaljujući sredstvima EU-a, kaže Maras.

Program se provodi u tri osnovna programa – 
"Mikro i malo poduzetništvo i obrt", "Sredstva iz fondova EU" te "Lakši pristup financiranju". Za mikro i malo poduzetništvo i obrt, istraživanje i razvoj i poduzetničko okruženje poduzetnicima će na raspolaganju biti gotovo 119 milijuna kuna. Drugo programsko područje temelji se na Operativnom programu konkurentnost i kohezija 2014.-2020., s planiranih 3,89 milijardi kuna. 
U treće programsko područje “Lakši pristup financiranju” Ministarstvo obrta i poduzetništva planira uložiti 369,7 milijuna kuna. Najniža potpora poduzetnicima unutar programa je 10 tisuća kuna, a najveća 15 milijuna kuna. Očekuje se  da će unutar programa biti podijeljeno 1.300 potpora, a prvi natječaji bit će objavljeni u ožujku.

Kompletan program u pdf formatu preuzmite na linku Poduzetnički impuls 2015. (.pdf)
Poduzetnički impuls namijenjen je povećanju konkurentnosti sektora, povećanju poslovnih aktivnosti istraživanja i razvoja, povećanju investicija, komercijalizaciji inovacija, razvoju malih i srednjih poduzeća temeljenih na znanju te povećanju poduzetničkih znanja kao i prijenosu znanja.

Ministarstvo poduzetništva i obrta pripremilo je niz informativnih radionica za poduzetnike zainteresirane za sredstva iz "Poduzetničkog impulsa". Radionice će se održati u 24 grada, počevši od Zagreba, 23. veljače, do Nove Gradiške, 13. ožujka. Informativne  radionice  za poduzetnike koje kreću od ponedjeljka se već popunjavaju, a njihov raspored možete pronaći na linku MINPO-a OVDJE.


No comments:

Post a Comment